30. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Unapređenjem položaja Hrvata do poboljšanja odnosa Srbije i Hrvatske

Nadam se da će unapređenje položaja Hrvata u našoj zemlji doprineti i poboljšanju odnosa Srbije i Hrvatske, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić posle sastanka sa predsednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislavom Žigmanovim i dodao da će sa predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović u 2019. godini raditi na uspostavljanju bolje saradnje dveju zemalja.

U razgovoru je konstatovano da je većina ključnih inicijativa i konkretnih projekata u oblasti infrastrukture, obrazovanja i kulture realizovana, dok je rad na preostalima u toku. Vučić ističe da su Hrvati ravnopravni građani naše zemlje, sa kojima smo uvek živeli u slozi, ali da je potrebno još mnogo toga uraditi na ponovnom uspostavljanju poverenja kako se ne bi osećali zanemareni od strane države ili ugroženi u društvu.

Hrvatska zajednica mora da ima sve uslove standardne za manjinske zajednice u Srbiji. Ponosan sam što ispunjavamo obećano, naglašava predsednik Vučić. Između ostalog, proširena je obrazovna mreža na hrvatskom jeziku, što uključuje i osnivanje lektorata hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu, radi se na komunalnoj infrastrukturi, obnavljaju se Domovi kulture u Tavankutu i Monoštru, a završava se i postupak ustupanja hrvatskoj zajednici rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu.

Žigmanov kaže da je Vučić odgovorno pristupio ispunjavanju dogovora postignutih prilikom potpisivanja Subotičke deklaracije u Tavankutu u junu 2016. godine. Predsednik Vučić je naš pouzdan partner, a Demokratski savez Hrvata je odgovorna stranka i zato će uvek istaći i pohvaliti svaki napredak u poboljšanju položaja Hrvata u Srbiji, rekao je Žigmanov i Vučiću preneo zahvalnost brojnih pripadnika hrvatske zajednice, koji pozdravljaju iskreni institucionalni dijalog i sve korake njihove pune integracije.

 

Related posts

Grad poklonio tablet računare najboljim učenicima i studentima

Zorana Stekovic

Biljana Popović-Ivković: Uhapšen N. F. iz Pančeva zbog droge i municije

Mica Milakov

Istinom protiv mržnje SzS prema Srbima

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija