18. februara 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

VUČIĆ NA SEDNICI SAVETA BEZBEDNOSTI UJEDINJENIH NACIJA: Zabrinut sam i uplašen zbog problema na Kosovu!

– Zahvalan sam što ste sazvali ovu sendicu u tako kratkom vremenu, jer je to veoma važno i ispravno zbog užasno teške situacije na terenu gde se susrećemo sa sve više teškoća na Kosovu i Metohiji. Ja sam veoma zabrinut i uplašen za posledice, ne samo za Srbiju nego za ceo region – rekao je Vučić.

– Želeo bih da kažem da je Srbija preduzela veliki napor da sačuva mir i stabilnost. Uradili smo mnogo uprkos provokacijama Prištine, i ne prihvatamo frazu da se pozivaju „obe strane“ da smire tenzije. Potpisali smo prvi ugovor sa Prištinom u aprilu 2013. i bilo je vrlo teško za našu javnost da to prihvati, i dali smo brojne ustupke. Priština je imala da formira Zajednicu sprskih opština.

On je potom podsetio na Rezoluciju 1244 i formiranje „Vojske Kosova“, na šta je još upozorio i nekadašnji šef diplomatije Ivan Mrkić.

– Gde je napisano, u kom dokumentu piše da oni mogu da stvore svoju vojsku? To čak ne piše ni u njihovom ustavu, koji ja ne priznajem, ali čak ni tu – rekao je Vučić i podsetio da je iznenađenje što je tzv. Kosovo dobilo podršku zapadnih zemalja.

On je ponovio da je Priština morala samo da sprovede jednu jedinu obavezu, SZO i očigledno je da ni posle više od 2.000 dana nemaju nameru da urade bilo šta po tom pitanju.

– Srbija je suverena i nezavisna zemlja, koliko ja znam, preklinjali smo ih da ne idu pred Interpol, Unesco i druge organizacije, nadajući se da će dobiti podršku SAD, ali su izgubili. A onda su odjednom uspostavili tarife suprotne CEFTA sporazumu protiv Srbije i BiH, najpre 10 odsto, a onda 100 odsto i tako ubili trgovinu između centralne Srbije i Kosova i ugrozila opstanak Srba – naglasio je Vučić.

Sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvana je na zahtev Srbije i Rusije, zbog nelegalno formirane vojske tzv. Kosova. Iako su zapadne sile pokušale da polemiku zatvore za javnost – njihov predlog je odbijen.

 

Related posts

Oktobarski salon u Kovinu

Luka Tešanović

RTV Pančevo svima želi srećnu i bolju 2020.godinu

Mica Milakov

Predsednik Vučić danas sa ambasadorom SAD

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija