27. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Vesti

Venci na Stratištu za stradale Rome, Srbe, Jevreje

Povodom Međunarodnog dana sećanja na Rome stradale u Drugom svetskom ratu u okviru spomen-kompleska „Stratište“ na putu za Jabuku vence su položili gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov,  predsednik Nacionalnog romskog saveta Srbije Dalibor Nakić i državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje Zoran Antić.

Šesnaestog decembra 1942. godine  je Hajnrih Himler izdao naredbu za sistematsko uništavanju Roma i upućivanje u koncentracione logore radi njihove likvidacije. Godine 1943. započela masovna deportacija Roma u  logor Aušvic, u kome je tokom Drugog svetskog rata likvidirano 20 000 Roma. Na  mestu gde se nalazi  spomen-kompeks „Stratište“ stradao je najveći broj civila u Drugom svetskom ratu, narod koji je bio strahotno žrtvovan i proganjan bili su Romi. Na ceremoniji koja je održana na Spomen-obeležju Stratište, Saša Pavlov, gradonačelnik Pančeva, istakao je da je na ovom mestu izvršen najveći genocid u Drugom svetskom ratu.

-Naša je dužnost da sačuvamo od zaborava i da ne dozvolimo da se ovakva stradanja ponove, jer ideologija fašizma je ostavila dubok trag na čovečanstvo. Mi imamo zadatak da se borimo protiv nepravde i nečovečnosti, tako što ćemo vaspitavati našu decu u duhu negovanja pravih vrednosti. Ne smemo dozvoliti i ne tolerisati bilo koji oblik rasne diskriminacije, nasilja i netrpeljivosti. Pančevo je grad multikuluralnosti, u kom živi 26 nacionalnih zajednica u miru, slozi i toleranciji.

Ovo je jedno od mesta najvećeg stradanja Roma, pored njih mučki je ubijen veliki broj Jevreja i Srba.

-Moramo svedočiti o ovom užasnom zločinu i stalno upozoravati čovečanstvo kako se ovakve strahote više nikada ne bi ponovile nijednom narodu ni ljudskom biću. Istorija je učiteljica života koja nas je na gorak način naučila koliko je važno poštovanje među ljudima, bez obzira na rasne, verske nacionalne i bilo kakve druge razlike – rekao je Dalibor Nakić, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Drugi svetski rad je izrodio dve najveće monstruozne bolesti ljudskog roda – fašizam i nacizam. Stratište je mesto gde su ubijani Romi koji su nekim čudom uspeli da prežive koncentracioni logor Aušvic.

-Oni koji svoje živote nisu završili u logorima dovodeni su na ovo Stratište gde su likvidirani. Samo iz topovskih šuma je krajem 1941. ubijeno 5000 Jevreja, 1500 Roma iz Beograda i Banata. Procenjuje se da je na ovom mestu ubijeno 12000 ljudi, tako da pored Jasenovca Jabuka jedno od najvećih stratišta u bivšoj Jugoslaviji. Stradali su zato što su po nečijoj odluci bili drugačiji – rekao je Zoran Antić, državni sekretar u Ministarstu za rad i zapošljavanje.

Procenjuje se da je u Drugom svetskom ratu izgubilo život 500 hiljada Roma. Povodom Dana sećanja na stradale u Drugom svetskom ratu upriličen je prigodan umetnički program i položeni su venci i cveće na spomen-obeležje „Stratište“.

Related posts

Vučić sa ministrom inostranih poslova Kraljevine Danske

Nikola Toadjer

Vučić: Saradnja sa Češkom da bude još mnogo bolja

Zorana Stekovic

Vlada usvojila leks specijalis o švajcarcima, otpisuje se 38%

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija