2. decembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Besplatno testiranje na HIV, bez knjižice i uputa

Povodom  Svetskog dana borbe protiv HIV-a, koji se obeležava 1. decembra, Zavod za javno zdravlje Pančevo organizuje besplatno savetovanje i testiranjena HIV. U subotu od 8 do 12 sati testiranje će  biti obavljeno u Ulici Vuka Karadžića, u staroj Železničkoj ambulanti, za koje nije potrebna zdravstvena knjižica niti uput.

HIV infekcija je hronična infekcija s kojom danas može dugo da se živi ukoliko je otkrivena na vreme i uz  redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.Nažalost, bolest se otkriva često u poodmakloj fazi. Takođe,  procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena. Svetski  dan borbe protiv HIV-a, koji se obeležava 1. decembra, ove godine pod sloganom „Saznaj svoj status“.

– Prvi decembar je Svetski dan borbe protiv HIV-a i tada želimo posebno da skrenemo pažnju i podignemo svest o značaju prevencije HIV-a i ranog otkrvivanja bolesti i lečenja osoba obolelih odHIV-a.Imajući u vidu da je ove godine slogan „Saznaj svoj status“, mi smo predložili da se sprovede dobro strogopoverljivo testiranje na HIV. Prvi dan će biti subota zato što je 1. decembar i mi ćemo imati od 8 do 12 sati akciju testiranja u Železničkoj ambulanti, prvo u ambulanti razgovor s epidomologom i kasnije upućivanje na testiranje.Takođe, cele sledeće nedelje će biti testiranje i otvorena vrata Zavoda za one koji žele da provere status. Mi to radimo cele godine i osobe koje žele da provere imaju prioritet u našim dnevnim aktivnostima – objašnjava dr Ljiljana Lazić, direktorka Zavoda za javno zdravlje.

Oni koji odluče da se testiraju prvo obavljaju razgovor sa lekarom zatim testiranje obavlja u Mikrobiološkoj ambulanti u Očnoj bolnici. Rezltati se dobijaju sutra dan posle 13 časova klijentu lično zatim sledi razgovor sa epidemiologom o rezulatima. Testiranje je anonimno, poverljivo, besplatno, nije potreban uput, ne zakazuje se jedino je obavezno doručkovati.

Related posts

Ukidanje javnog prevoza, zatvaranje restorana, kafića i tržnih centara

Nikola Toadjer

Prva izložba posle vanrednog stanja u Pančevu

Katarina Popović

UNIJA ŽENA OO SNS NOVI BEOGRAD OSUDILA PRETNJE UPUĆENJE IVANI VUČIČEVIĆ

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija