22. septembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Politika Srbija Vesti

Vučić: Očekujemo u Beogradu i egipatskog predsednika

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Arapske Republike Egipat Samehom Šhukrijem, izrazivši očekivanje da će uskoro u Beogradu ugostiti i predsednika Abdela Fataha al Sisija.

 

Predsednik Vučić i ministar Šhukri su se saglasili da je dugotrajno prijateljstvo dvaju naroda čvrsta osnova za unapređenje kvaliteta odnosa Srbije i Egipta, ali da ekonomska saradnja ne prati politički dijalog.

Osim oživljavanja rada Mešovitog komiteta za privrednu saradnju, neophodno je, zaključivanjem odgovarajućih međudržavnih sporazuma, stvoriti pravnu osnovu za širenje oblasti saradnje, posebno ekonomske, rečeno je u razgovoru predsednika Vučića i ministra Šhukrija.

Predsednik Vučić je pozvao poslovne ljude iz Egipta da iskoriste povoljne poslovne uslove u Srbiji, dok je šef egipatske diplomatije Šhukri rekao da egipatsko tržište od stotinu miliona ljudi nudi ogromne ekonomske mogućnosti za srpske kompanije u različitim oblastima: od poljoprivrede, turizma, građevinarstva i vodoprivrede, do oblasti vojno-tehničke saradnje.

 

Dvojica sagovornika su izrazili interes za uspostavljanje direktnog avionskog leta između Beograda i Kaira, koji bi ojačao veze dveju zemalja.

Predsednik Vučić je izrazio nadu da će Egipat i dalje uvažavati interese Srbije u međunarodnim organizacijama. On je istakao da Srbija na Balkanu i Egipat na Bliskom istoku i afričkom kontinentu dele odgovornost za stabilnost tih regiona, što je još jedna dodirna tačka za jačanje odnosa dveju zemalja

 

Related posts

Izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina održavaju se danas širom Srbije

Nikoleta Dragaš

Akcije dobrovoljnog davanja krvi

Jasmina Petkovic

Predsednik Vučić u okviru kampanje „Budućnost Srbije“ u Južnom Banatu 10. februara

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija