30. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Najvažnije Politika Vesti

Deklaracija četiri opštine:Ostavke zbog kršenja prava Srba. Veliki protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

VELIKI MIRNI PROTEST SRBA U SEVERNOJ MITROVICI! Od danas na severu KiM ne važi prištinski sistem!

Danas je na trgu u Severnoj Mitrovici održan protest zbog odluke samozvane vlade Kosova da poveća takse od 100 odsto na srpske proizvode. Protestu je prisustvovalo više od 10.000 ljudi, a poslata je poruka da Srbi neće trpeti ugrožavanje najosnovnijih prava. Novi protest najavljen je za sutra

12:57 – Rakić je na kraju skupa pozdravio još jednom okupljene i pozvao ih da prisustvuju i sutra.

12:49 –  Dr Dragiša Milović kaže da se danas Srbima uskraćuju hleb, mleko, kiseonik i da je važno da smo jedinstveni.

– Danas smo ispred Euleksa koji je došao da uvede demokratiju i pravo za život, ali vidimo da nema demokratije, nema prava na slobodu kretanja. Zato treba i njima da poručimo da se drže svog mandata – kaže Milović.

12:47 –  Milan Savić predsednik Studentske konferencije izjavio je da će se studenti boriti mirno i neće dozvoliti da budu proterani.

– Da li se naši studenti razlikuju od studenata u Evropi? Stalno govore o osnovnim ljudskim pravima, a ovde nam brane hleb! Obećavamo da nas neće proterati i da ćemo ostati ovde – rekao je Savić.

12:40 – Direktor Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici Milan Ivanović poručio je da neće podnositi ostavku, jer je zdravstveni centar u zdravstvenom sistemu države Republike Srbije.

– Braćo i sestre, a ima vas više od 10.000, svedoci ste da je politika do 2012. godine bila loša, da se nije oglašavala nakon samoproglašenja nezavisnosti, koja je prebacila nadležnost Kosova u EU, politike koja je iscrtala granice nezavisnog Kosova. Vi ste simboli borbe za slobodu i opstanak u jedinoj državi Srbiji – rekao je Ivanović.

Ivanović je pozvao uhapšene da izdrže, nakon čega su ih okupljeni pozdravili velikim aplauzom i uzvikom „Živela Srbija“.

12:27 – Građani su gromkim aplauzom pozdravili odluku u prestanku postojanja opština po prištniskom sistemu. Goran Rakić poručio je da su današnji protesti mirni i da tako i ostanu.

– Hvala vam što ste se okupili u ovolikom broju da osudimo odluke koje su nedemokratske. Na odluke Prištine međunarodna zajednica i dalje ćuti, a mi smo danas podneli ostavke i od danas administracija lokalne samouprave po prištinskom sistemu više ne postoji. Ne postoji, ne zbog našeg hira, već zbog poteza kojim se onemogućava normalan život srpskom narodu – rekao je Rakić.

Podsetio je na upad jedinica ROSU, ali i na pokušaj ubistva potpredsednika Srpske liste.

Rakić je pozvao sve na mirne proteste koji će se i sutra održati na istom mestu.

– Zasedaće krizni štab i donositi odluke u skladu sa situacijom. Zalihe hrane ponestaju, a mi ćemo nastaviti mirno da se borimo za goli život. Braćo i sestre, odavde nema nazad – poručio je Rakić.

Nekoliko hiljada ljudi krenulo je ulicama Kosovske Mitrovice. Na čelu kolone je Goran Rakić.

Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u severnom delu grada.

Građani nose transparente: „Hoćemo mir, a ne ratove“,“Ne izgladnjujete našu decu“, „EU otvori oči“, „Stop nasilju Prištine“, „Imamo pravo na hleb“ i druge.

Jutros su u svim srpskim sredinama na KIM održane su sednice lokalnih parlamenata.

Related posts

Hotel Mona Plaza otvoren u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića

Zorana Stekovic

Petković: Srbija će učiniti sve da zaštiti narod na KiM

Zorana Stekovic

M. N. uhapšen zbog droge

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija