27. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Centar za medijski monitoring: Na karikaturu bi reagovali bilo gde u svetu!

Neshvatljiva je reakcija dela javnosti na osudu karikature u kojoj se predstavnici vlasti porede sa nacističkim liderima i pozivanje na navodnu cenzuru, jer takve “šale” ne prolaze nigde u svetu, kaže Tomislav Lovreković, predsednik Centra za medijski monitoring.

– Naprotiv, praksa je da posle sličnih skandaloznih uradaka stižu izvinjenja redakcije, pa i otkazi karikaturistima, i to ne u zemljama trećeg sveta, već u najdemokratskijim državama sveta, na koje se zaštitnici Koraksove karikature i pozivaju. Najsličniji primer ovome je karikatura objavljena u kanadskom nedeljniku “Pikto Advokat” 2014. godine, gde se politika tadašnjeg premijera Stivena Harpera poredi sa Hitlerovom. Posle ovoga, usledila je serija izvinjenja redakcije, samog karikaturiste i vlasnika, a nikome u zgroženoj javnosti, čak i najžešćim protivnicima, nije palo napamet da takav skandal brane slobodom govora – kaže Lovreković, koji ističe da smo slične primere imali i u Nemačkoj ili Sjedinjenim Američkim Državama.

– Ne samo čuveni Zidojče Cajtung, koji je ipak malo tiražniji i poznatiji od Danasa, nego i predstavnici države izvinili su se zbog sramne karikature izraelskog premijera koja je imala antisemitski duh – kaže naš sagovornik i dodaje da su reakcije na neprimeren sadržaj veoma česte i u SAD-u, koji važi za bastion i lučonošu slobode govora i političke kritike.

– Tako se 2014. godine slavni Boston Herald izvinio zbog karikature koja je vređala predsednika Baraka Obamu, nakon velikog pritiska javnosti, a ove godine je na stubu srama bio jedan od najpoznatijih tamošnjih satiričara Džef Danzinger, jer je na neprimeren način izvrnuo ruglu Saru Sanders iz Bele Kuće. Dok domaći nevladin sektor zdušno brani skandaloznu karikaturu, američki se ujedinio 2009. godine tražeći da Njujork Post otpusti karikaturistu jer im deluje da je uporedio Obamu sa majmunom – navodi primere Lovreković I zaključuje da je “izuzetno loše što Koraksovi samoproklamovani medijski advokati šalju poruku da je sve dozvoljeno, ako je podređeno njima odgovarajućem političkom cilju”.

– Ta kampanja deluje kao da je svaka uvreda, pretnja ili vulgarnost nedostojna javnog prostora dozvoljena I poželjna pod plaštom “slobode govora”, ako je usmerena prema njihovim političkim protivnicima. Istovremeno, zanimljivo je da se najglasniji branioci Koraksove karikature spremni da se bune i negoduju i na najmanju kritiku upućenu njima, tumačeći je kao “strašan progon” – zaključuje predstavnik Centra za medijski monitoring.

Related posts

Crna nedelja: Nova saobraćajka, ovoga puta u Kačarevu, dvoje povređenih

Mica Milakov

Đurić zahteva hitnu reakciju međunarodne zajednice zbog zabrane ulaska zdravstvenih radnika na KiM, Priština pokazala novo dno

Branislava Grčić

Sedmi uzastopni trijumf „Želje“

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija