26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Na Vojničkom groblju u Kovinu parastos žrtvama Velikog rata

U Kovinu je obeležena stogodošinjica završetka Prvog svetskog rata. Vence na spomenik palim borcima u Velikom ratu položili su predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za kulturno nasleđe, Opštine Kovin, ambasada Austrije i Mađarske, Udurženja potomaka i poštovalaca palih boraca u ratovima od 1912. do 1918, kovinskog Crvenog krsta, Srpske napredne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Predškolske ustanove „Naša radost“.

Predsednica opštine Kovin Sanja Petrović, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za kulturno nasleđe dr Milan Micić i predsednik SO Kovin Zoran Bradanji, predstavnici Srpske napredne stranke, Saveza vojvođanskih Mađara i Udruženja potomaka i poštovalaca palih boraca u ratovima od 1912. do 1918. položili su vence na spomenik palim borcima u Prvom svetskom ratu na kovinskom groblju. Svečanost je organizovana povodom stogodišnjice oslobođenja ovog mesta u Velikom ratu.

Na Vojničkom groblju u Kovinu sahranjeni su stradali borci srpske, austrougarske i nemačke vojske, pa su parastos održali sveštenici Srpske pravoslavne, a potom i Rimokatoličke crkve. Vence su položili i predstavnici ambasada Mađarske i Austrije.

Na kraju svečanosti prisutni su odali poštu kraj obnovljenog spomenika internircima i vojnicima stradalim u velikom požaru u tranzitnom logoru Svilara u Kovinu krajem Velikog rata.

Related posts

Predsednik Vučić za Rojters: Nadam se sporazumu, teško je reći kada

Zorana Stekovic

Na koronavirus pozitivno još 75 osoba

Bojana Kecic

,,Park radosti“ na Kotežu

Jelena Belić

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija