25. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

BRUKA, BRE! Udruženje novinara Srbije PODRŽALO skaradnu karikaturu „Danasa“ i optužilo vlast za TOTALITARIZAM (?!)

Verovali ili ne, Udruženje novinara Srbije (UNS) ocenilo je danas, povodom reakcija Ministarstva kulture i informisanja i Pokrajinske vlade na naslovnu stranu lista Danas, da karikature mogu da osude „jedino totalitarne ideologije i pojedinci koji ne razumeju ovaj vid novinarskog izražavanja“?!

Tako je UNS, pravdajući se da su karikature poput one Predraga Koraksića objavljene na naslovnoj strani Danasa – „satirični novinarski žanr“, apsolutno i nedvosmisleno stao na stranu Đilasa, Jeremića i njihove klike, ali i podržao Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) koji su danas zatražili da ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i državni sekretar Aleksandar Gajović budu hitno smenjeni posle saopštenja tog resora u vezi naslovne strana lista „Danas“, i upozorili da će se u suprotnom povući iz dijaloga sa vlašću.

Da bruka i sramota budu veće, UNS je u saopštenju ocenio da Pokrajinska vlada koja je od uredništva tog lista zatražila izvinjenje za „sraman čin“, treba da se izvini javnosti zbog nerazumevanja satire, karikature i demokratije u Srbiji“.

UNS je naveo i da naslov teksta „Kroz usta Martinovića govori predsednik Vučić“, ilustrovanog pomenutom karikaturom, predstavlja stavove sagovornika koji su komentarisali optužbe narodnih poslanika Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića da list Danas „vodi harangu protiv SNS i nedužnih ljudi, nezabeleženu još od vremena Gebelsa i Adolfa Hitlera“.

Da podsetimo, Ministarstvo kulture i informisanja Srbije osudilo je ranije danas karikaturu Predraga Koraksića Koraksa na naslovnoj strani dnevnog lista Danas i ocenilo da se tom karikaturom „u neprihvatljiv i moralno nedopustiv kontekst“ direktno ili indirektno stavljaju predsednik Srbije Aleksandar Vučić i poslanici Aleksandar Martinović i Vladimir Orlić.

Na naslovnoj strani lista je karikatura na kojoj lider nemačkih nacista Adolf Hitler i ministar njegove propagande Jozef Gebels drže u naručju poslanike Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Martinovića i Vladimira Orlića.

„Ministarstvo kulture i informisanja ujedno smatra da je kada je reč o naslovnim stranama, karikaturama i satiri, neophodno imati meru i dostojanstvo, što u ovom slučaju dnevni list ‘Danas’ nije poštovao“, navodi se u saopštenju.

Related posts

Telefoni za informacije o turističkim vaučerima

Nikola Miloševski

Vučić i Brnabić sa kineskim stručnjacima

Zorana Stekovic

„Želja“ demolirala „Omladinac“ za potvrdu jesenje titule

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija