30. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

UBEDLJIVA PODRŠKA PREDSEDNIKU VUČIĆU: Dve trećine građana Srbije veruje da ga na predstojećim izborima NIKO NE MOŽE UGROZITI!

Građani Srbije veruju „u bolje sutra“, čak dve trećine njih, a isto toliko njih, da bi Aleksandar Vučić na sledećim parlamentarnim izborima odneo pobedu, a tek jedan odsto da bi pobednik bila opozicija, pokazalo je istraživanje „Demostata“ koje je danas predstavljeno javnosti.

Samo 13 od 100 ispitanika tvrdi da im je u ovom momentu dobro, a 87 od 100 ima neku primedbu – pri čemu čak 65 odsto građana misli da će uskoro biti bolje, a jedna petina, 22 odsto je potpuno pesimistična i tvrdi kako „nama može da bude samo gore nego što je sada“.

– To je zaista jedan optimističan nalaz koji govori o optimizmu građana Srbije – ocenjuje glavni istrazivač Demostata, Srećko Mihailović.

Sve u svemu, navodi Mihailović, vidi se da dominira nada ka nekom životu, što je dobra osnova za mnogo šta, uključujući i za poziciju postojeće vlasti, „iz čega se vidi da je ona uspela da građanima ulije nadu u boljitak“.

Dva od tri ispitanika, 65 odsto, vidi se iz istraživanja, smatra da će na sledećim parlamentarnim izborima pobediti Vučić i SNS, „što ne znači da su svi oni koji to misle za vladajuću partiju“, komentar je Mihailovića. 

Naime, ispitanici su odgovarali na pitanje „ko može da ugrozi pobedu Vučića i naprednjaka na sledećim parlamentarnim izborima“ a odgovori pokazuju, dodaje on, da građani ne vide neku partijsku organizaciju i grupaciju koja može da ugrozi Vučića.

Naime, istraživanje pokazuje da opozicioni Savez za Srbiju (SZS) i Građanski blok 381 Saše Jankovića pominje tek svaki stoti ispitanik, što znači da u pobedu opozicije na potencijalnim prevremenim parlamentarnim izborima veruje tek jedan odsto ispitanika.

Na pitanje da li treba razgovarati ili „zamrznuti“ problem Kosova dok ne dođe bolje vreme, građani su u ogromnom procentu opredeljeni za pregovore, čak 79 odsto smatra da je bolje razgovarati, nasuprot 12 procenata onih koji su za „zamrznuti konflikt“.

U istraživanju se, kada je reč o rešenju kosovskog problema, 61 odsto ispitanika izjasnilo da nije za razmenu teritorija – Sever Kosova za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

Sličan stav građani imaju i kada je u pitanju priznanje Kosova u zamenu za priključenje Republike Srpske Srbiji, pa je tako 66 procenata ispitanih kazalo da se ne slaže sa idejom priznanja nezavisnosti Kosova, a da hipotetički Republika Srpska postane deo Srbije.

A čak 76 procenata je protiv priznanja kosovske nezavisnosti u zamenu za ulazak u EU, dok samo osam posto ispitanika podržava tu ideju.

– To pokazuje konfuziju ovog slučaja, jer građani Srbije, IAKO SU SKLONI PREGOVORIMA, nisu spremni da podnesu žrtve za Kosovo, i svi odgovori kažu da nema zamene preševske doline za sever, ništa suštinski da se promeni. To je prilično tvrda pozicija – rekao je Zoran Panović, programski direktor Demostata.

Istraživanje Demostata u formi telefonske ankete sprovedeno je od 8. do 17. oktobra 2018. godine na uzorku od 1200 punoletnih građana Srbije.

Related posts

Sanirani pružni prelazi u Skadarskoj i staroj Kozaračkoj

Katarina Popović

U SRBIJI 236 NOVIH SLUČAJEVA KORONE, PREMINULO 9 OSOBA

Nikola Miloševski

Ministar Đorđević obradovao meštane u Alibunaru novim projektima

Jasmina Petkovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija