2. juna 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Izložba Udruženja „Ognjena Marija“ u Biblioteci

Raseljeni livanjski Srbi pripremili su izložbu u Gradskoj biblioteci Pančevo o svom životu i stradanju, prikazanu na 25 panoa/postera sa fotografijama i dokumentima, kao i kroz predmete iz života srpske crkve i predmete etnološkog karaktera.

Udruženje građana „Ognjena Marija“ je udruženje koje okuplja Srbe Livanjskog polja, sada naseljene u Beogradu i okolini.Ovo udruženje ima svoje podružnice u Banjaluci i u drugim većim mestima. Svrha udruženja je okupljanje i podsećanje na kulturu i versku zaostavštinu livanjskih Srba, kao i podrška i stvaranje osećaja onim Srbima koji su ostali na tom prostoru  da pripadaju većoj zajednici.

Jedan od projekata udruženja je i izložba koja je pripremljena u Gradskoj biblioteci. Izložba „Srbi livanjskog polja – trajanje kroz vekove“ je održana u više gradova u Srbiji, Republici Srpskoj i u Londonu. Gordana Dostanić predsednica udruženja  ističe da je ovim projektom želja udruženja da prikaže borbu Srba za naciju, artikulisanje svoje narodnosti, svoj verski život kao i pismo i jezik.

Činjenica da ne žive više na prostoru svojih predaka, ovom udruženju su motivacija ovakva i slična okupljanja, da se ne bi zaboravila prošlost, kulturno i versko nasleđe.

Related posts

Kol centar Grada Pančeva prima pozive najstarijih građana kojima je potrebna pomoć

Mica Milakov

Napadnuti odbornik SNS Ivan Tešić : Pretio mi je nerođenom detetu i zgrabio me za gušu

Mica Milakov

Portreti Uroša Predića deo stalne postavke Narodnog muzeja

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija