26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Kultura Najvažnije Vesti

Izložba Udruženja „Ognjena Marija“ u Biblioteci

Raseljeni livanjski Srbi pripremili su izložbu u Gradskoj biblioteci Pančevo o svom životu i stradanju, prikazanu na 25 panoa/postera sa fotografijama i dokumentima, kao i kroz predmete iz života srpske crkve i predmete etnološkog karaktera.

Udruženje građana „Ognjena Marija“ je udruženje koje okuplja Srbe Livanjskog polja, sada naseljene u Beogradu i okolini.Ovo udruženje ima svoje podružnice u Banjaluci i u drugim većim mestima. Svrha udruženja je okupljanje i podsećanje na kulturu i versku zaostavštinu livanjskih Srba, kao i podrška i stvaranje osećaja onim Srbima koji su ostali na tom prostoru  da pripadaju većoj zajednici.

Jedan od projekata udruženja je i izložba koja je pripremljena u Gradskoj biblioteci. Izložba „Srbi livanjskog polja – trajanje kroz vekove“ je održana u više gradova u Srbiji, Republici Srpskoj i u Londonu. Gordana Dostanić predsednica udruženja  ističe da je ovim projektom želja udruženja da prikaže borbu Srba za naciju, artikulisanje svoje narodnosti, svoj verski život kao i pismo i jezik.

Činjenica da ne žive više na prostoru svojih predaka, ovom udruženju su motivacija ovakva i slična okupljanja, da se ne bi zaboravila prošlost, kulturno i versko nasleđe.

Related posts

Vest sa tajkunskog portala da je Vulin boravio u Moskvi je lažna vest !

Nikola Toadjer

Sportska nedelja u Pančevu

Nikoleta Dragaš

Zelenović beži u Bosnu od srpskih sudova

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija