13. novembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Ekonomija Najvažnije Vesti

Obuka za domare u vrtićima i školama na temu energetske efikasnosti

PANČEVO, 23. oktobar 2018. (TV Pančevo) – Na osnovu iskustva iz Nemačke i drugih evropskih zemalja, Regionalna komora Srbije Južnobanatskog  upravnog  okruga u Pančevu u saradnji sa nemačkom organizacijom „GIZ“ organizovala je program

Nemačka organizacija „GIZ“ dugi niz godina sarađuje sa Vladom Republike Srbije i resornim ministarstvima i realizuje projekte u zgradarstvu, na polju energetske efikasnosti. Na radionici domarima iz pančevačkih škola i vrtića pokazano je na koji sve način i gde mogu na jednostavan način i bez novca da ušedete energiju i smanje potrošnju.

– Svedoci smo da poslednjih godina Vlada Repulike Srbije ulaže mnogo sredstava u obnovu zgrada škola i vrtića ali to nije dovoljno da bismo dobili prave efekte. Potreban je domaćinski odnos prema zgradi. Pored finansijkih ulaganja, to zahteva i druge sitne mere koje mogu da dovedu do značajnih ušteda – rekla je Svetlana Đokić iz organizacije za međunarodnu saradnju „GIZ“.

Grad Pančevo poslednjih godina prikuplja podatke kolika je potrošnja u javnim ustanovama u gradu kako bi se dobili podaci na koji način i gde se može ostvariti energetske uštede.

– Obuka će nam pomoći da sagledamo šta bi moglo da se uradi a da se ne ulože velika sredstva. Zahvaljujem se „GIZ“-u i Privrednoj komori što su izabrali grad Pančevo da održe obuku, jer smo negde prepoznati kao grad koji je puno uradio i radi na tome – objasnila je Biljana Đordan energetski menadžer grada Pančeva.

Nažalost, neracionalna potrošnja energije u našoj zemlji je mnogo veća nego u drugim zemljama. Cilj ovakvih predavanja je da se domari u vrtićama i školama upoznaju na koji način mogu ostvari energetsku uštedu i ušediti novac. Sastanak  je organizovan u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom Južnobanatskog upravnog okruga u Pančevu.

– Potrošnja energije u našoj zemlji je povećana tako i u školama i vrtićima. Pošto su to veliki objekti uštede bi bile velike zato je i organizovan ovaj pilot projekat  koji ukazuje  kako se može i i gde ušedeti energija.

Projekat srpsko nemačke saradnje o energetskoj efikasnosti osim u Pančevu organizovan je u još pet gradova u Srbiji.

Related posts

Totalna rekonstrukcija mosta „Jabukov cvet“

Nikoleta Dragaš

Vučić na večeri u egipatskoj ambasadi

Nikoleta Dragaš

Predsednik Vučić o napadu na novinarku Studija B

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija