29. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Vršac

Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji biće obeleženo i u Vršcu

Sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji 1918- 2018.godine. biće obeleženo u Vršcu, u periodu od od 9.do 15. oktobra, u sedištu Eparhije banatske Srpske pravoslavne crkve, u Vladičanskom dvoru.

S blagoslovom Episkopa banatskog gospodina Nikanora osnovan je odbor koji priprema ovaj jubilej. Članovi organizacionog odbora: protojerej – stavrofor Željko Stojić, istoričar Dušan Milovanović, heraldičar Dragomir Acović i Zoran M. Turkan, potrudili su se i pripremili kvalitetan program dešavanja. Uključeni su mnogi muzeji i institucije kulture Srbije, a program će prezentovati duhovne, kulturne i umetničke baštine našeg naroda, na najvišem nivou.

Sva dešavanja biće u Vladičanskom dvoru, od 9.do 15.oktobra. Izložba pod nazivom „Otadžbini s ljubavlju“ biće otvorena u utorak, 9.oktobra, u Vladičanskom dvoru. Autori postavke su Zoran M. Turkan i protojerej stavrofor Željko Stojić, a izložbu će otvoriti akademik Kosta Čavoški.

Narednog dana protojerej stavrofor Dušan Petrović govoriće na temu „Pokrajinske crkve i njihovo ujedinjenje u Srpsku patrijaršiju 1920.godine“, sa početkom u 18 časova.

Nikola Kusovac, likovni kritičar i istoričar umetnosti, održaće predavanje o „Likovnoj umetnosti kod Srba posle velike seobe“ u četvrtak, 11.oktobra, u 18 sati.Sutradan, 12.oktobra, takođe u 18 časova, dr LJubomirka Krkljuš izlagaće na temu „Prisajedinjenje Vojvodine matici Srbiji“.„Heraldika u Srba“ naziv je predavanja koje će, u sklopu obeležavanja jubileja, održati Dragomir Acović, 13,oktobra, u 18 sati, u Vladičanskom dvoru.

Dr Miodrag Maticki podsetiće na „Sterijin amanet srpskom narodu“, u nedelju, 14.oktobra, sa početkom u 18 sati.

Poslednjeg dana obeležavanja sto godina od prisajedinjenja Vojvodine matici Kraljevini Srbiji, u ponedeljak, 15.oktobra, Aleksandra Ninković Tašić izlagaće na temu „Mihajlo idvorski Pupin- zaštitnik srpkog naroda“.

Related posts

Aktiv žena iz Opova na Danu rumunske kulture

Nikoleta Dragaš

Servisne informacije za 16. oktobar

Zorana Stekovic

Kompanija „Almex“ jedina se ponudila da pomogne Pančevu u vanrednom stanju

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija