1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Žikina šarenica i Karavan naive napunili kovačičko šetalište

Tokom vetrovitog, ali sunčanog vikenda za nama, Kovačica je bila centar dešavanja u opštini. Za subotu je bilo planirano uživo emitovanje Žikine šarenice u Kovačici, a potom je otvoren i drugi po redu Karavan naivne umetnosti.

Sa trga su se šarenile najlepše narodne nošnje kulturno-umetničkih društava sa teritorije opštine Kovačica, pevalo se na slovačkom i srpskom, a čuo se i zvuk instrumenta sa bečkih dvorova – citre. Muzički gost Kovačice i Žikine šarenice bio je Željko Samardžić koji je animirao dodatno publiku i nije odoleo da čak i zaigra sa jednom lepom damom iz Crepaje.

Karavan naivne umetnosti je ove godine krenuo kako je planirano i prethodne, iz Kovačice, prestonice naivne umetnosti. Otvoren je u podne, a pristunima su se obratili direktorka Galerije naivne umetnosti, Ana Barca, Olga Odanović, akademska pozorišna i televizijska glumica i idejni tvorac Karavana, predsednik opštine Milan Garašević.

Ana Barca je predstavila ideju karavana – promovisanje umetnosti naive širom naše zemllje, Ogla je govorila o umetnosti na području Kovačice kao sastavnom delu identiteta našeg naroda, a predsednik opštine Milan Garašević je izrazio želju i nadu da će Karavan sledeće godine preći granice naše zemlje i gostovati u insotranstvu.

Postavka će biti u Kovačici do 12. oktobra, kada kreće za Beograd, zatim Vršac i Niš.

Na otvaranju je nastupio i Folklorni ansambl Osnovne škole Kovačica sa spletom slovačkih narodnih igara. Mališani su prisutnima izmamili osmeh na lice i podsetili ih nekadašnjih dečjih igara koje su krasile detinjstvo naših starih.

Related posts

Nove odluke Štaba za vanredne situacije u Beloj Crkvi

Mica Milakov

Gradonačelnica Vršca čestitala Božić

Zorana Stekovic

Preventivni pregled u Starčevu

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija