29. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

U Beloj Crkvi odžana trka dronova „DXRracing 2018“

Iako zvuči kao scena iz filma „Ratovi Zvezda“, trka dronova je zapravo vrlo mlad ektreman sport koji velikom brzinom dobija na popularnosti u celom svetu.

U organizaciji KopterShopa i RC Dron Srbija u Beloj Crkvi, održane su trke dronova pod nazivom DXRacing 2018. Ovo je ujedno bila prva, velika manifestacija ovog tipa jer se prijavilo preko 30 takmičara iz cele Srbije, dok je bilo i par gostiju iz Makedonije.

Učesnici su imali priliku da pokažu svoje ručno izrađene letelice koje dostiže brzine i preko 100km/h, čiji let kontrolišu putem RC kontrolera, a let prate preko posebnih naočara na kojima se emituje slika direktno sa kamere drona. Cilj je proći unapred definisanu stazu punu prepreka u najmanjem vremenskom intervalu i osvojiti što više poena u svakom pojedinačnom krugu.

“Pored adrenalina i borbe za prva tri mesta, takmičari su imali priliku da se druže, razmenjuju iskusta i da se odlično provedu, dok su znatiželjni posetioci mogli da se upoznaju sa ovim novim sportom i najnovijim dostignućima na polju bespilotnih letelica.Za sve one koji su želeli, a nisu imali mogućnost da dođu, obezbeđen je uživo prenos putem internet”- rekao je Vladimir Pilić, organizator trke drnova.

DXRacing će se sigurno ponoviti i sledeće godine, verovatno još veći, sa još više učesnika – ne samo iz Srbije, već iz celog sveta, čime će ova manifestacija dobiti internacionalan karakter.

A što se samog sporta tiče, nije nemoguće da se kao takav pojavi u nekoj od narednih godina kao Olimpijska disciplina.

Related posts

„Lepota različitosti“ festival koji spaja ljude i prepliće tradiciju

Nikola Toadjer

Održana 16. sednica SO Bela Crkva

Nikola Toadjer

Skupština Pančeva : Rebalans budžeta, širenje ZTF-a…

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija