28. novembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Izložba „Zlatni alati“ u Pobedi

Nakon tri dvodnevne sesije edukativnih radionica pozlaćivanja održanih tokom septembra meseca, u subotu 29. septembra 2018. otvorena је izložba „Zlatni alati“, u bivšoj „Pobedi“.

Projekat „Zlatni alati“ realizuje Agora Art Action, u partnerstvu sa Belocrkvanskim udruženjem kreativaca Mustre , u okviru Festivala „Na sopstveni pogon“ Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije
„ Izložba „Zlatni alati” predstavlja rezultat sedmogodišnjeg stalnog boravka i rada u bivšoj fabrici „Pobedi”. Činom pozlate svaki komad alata gubi svoju originalnu funkciju predmeta široke upotrebe i izdvaja se iz serije, čime dobija unikatnu estetsku vrednost umetničkog dela. Nova funkcija i novi estetski izgled alata naglašava njihovu ulogu i značaj u razvoju ljudskog društva.“- rekao je akademski slikar Nenad Bračić.
Izložbu su posetili i predstavnici Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije.

„Četvrto izdanje festivala pod sloganom “Novi prostori kulture” nastavilo je da insistira na decentralizaciji kulture, kao i na kulturnoj saradnji – pa je tako svaki program festivala bio projekat saradnje različitih organizacija, sa posebnim fokusom na animiranju i angažovanju lokalnih zajednica. Tokom celog septembra festival je sa više od 20 programa različitih umetničkih formi i izraza putovao po Srbiji. Programi su se održavali u javnim i napuštenim prostorima, bivšim fabrikama, kao što je ovaj prostor napuštene fabrike „Pobeda“- rekla je Virdžinija Đeković.

AGORA ART ACTION je umetnički eksperiment dvoje umetnika – Dragane Branković i Nenada Bračića. Od 2013. godine umetnici zauzimaju napuštenu fabriku nameštaja Pobeda u Beloj Crkvi i stvaraju platformu koja se bavi istraživanjem pojma trampe delujući kao medijski dispozitiv. Angažovanjem umetnika, volontera i građanstva Bele Crkve ovaj napušteni prostor je postao je svojevrstan multimedijalni umetnički i edukativni centar. Postao je mesto susreta i kreativne razmene: razmene znanja između mladih i afirmisanih umetnika, razmene iskustva između internacionalnih i lokalnih umetnika i razmene ideja između umetnika i lokalne zajednice.

Related posts

U toku radovi na sanaciji doma kulture u Padini, završetak planiran za dve godine

Katarina Popović

Brojevi telefona kol-centra

Vanja Vićentić

Higijena dezinfikuje naseljena mesta, sutra u Banatskom Novom Selu

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija