5. avgusta 2020.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Otvorena izložba fotografija „Balkanski zeleni pojas“

U organizaciji ‘Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u saradnji sa Kancelarijom za mlade Opštine Bela Crkva u Omladinskom klubu otvorena je izložba fotografija „Balkanski zeleni pojas“.Izložba se realizuje u okviru proslave Dana zelenog pojasa, a fotografije prikazuju vrednosti koje se mogu videti samo u ovom delu Evrope.

Balkanski zeleni pojas predstavlja najjužniji deo evropskog zelenog pojasa, a takođe predstavlja i centralnu tačku biodiverziteta i endemizma ovog dela Evrope.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru međunarodnog projekta projekta „Jadranski selidbeni put“ zajedno sa kolegama iz regiona radi na očuvanju ptica selica i njihovih staništa na područjima širom Balkanskog poluostrva. Jedno od tih jedinstvenih i pticama veoma bogatih područja jeste i tok Dunava između naselja Dubovac i Zatonje poznatije kao Labudovo okno.

„ Ove godine smo na Labudovom oknu od 10. avgusta do 10. septembra uradili markiranje ptica selica metodom hvatanja u ornitološke mreže i prstenovanja. Smatrali smo da ovaj izuzetan predeo Labudovog okna, reka Nera i Vršačke planine, zaslužuju ovakav način predstavljanja, pa smo uz podršku Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva i lokalne samouprave uspeli da organizujemo ovo izložbu fotografija“- rekla je Sandra Jovanović iz Društva za zaštitu i proučavanje ptice Srbije.

Zaštita životne sredine i zaštita staništa i vrsta od izuzetne je važnosti za celokupan biodiverzitet naše Zemlje i Evrope u celini, istakla je Milica Knežević kordinatorka Kancelarije za mlade opštine Bela Crkva.

„ Ovom izložbom prikazujemo vrednosti Balkanskog zelenog pojasa,koje je nemoguće naći u drugim delovima Evrope i sveta. Nadam se nastavku saradnje sa Društvom za zaštitu i proučavanje ptica Srbije,kako bi već sledeće godine organizovali novu izložbu u većem obimu“ – rekla je Milica Knežević.

Izložba će biti otvorena i narednih dana u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade Bela Crkva, ulica I Oktobra br 62, od 19:00 do 21:00 h.

Related posts

Karnevali spajaju ljude, a zaštitni znak su im osmeh i kostim

Nikola Toadjer

Pijačni barometar

Zorana Stekovic

Proglašavaju se liste SNS širom Južnog Banata

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija