21. novembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

Predstavnici Kovina na Panonskom vašaru

Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine i Kulturni centar Vrbas organizuju „Panonski vašar“, najveću folklornu manifestacija u Vojvodini.

Manifestacija se sastoji iz više programskih aktivnosti: 10. festival dečjih izvornih ansambala – 23.septembra, 40. festival folklornih tradicija Vojvodine – 22. i 23. septembra i 11. izložba starih zanata, domaće radinosti i etno kuhinje – 22. i 23. septembra.

Kako javlja organizator programa u Centru za kulturu Kovin, Stojan Jadžić, sa teritorije kovinske opštine imaćemo odabrane predstavniku u okviru ovih programa, što je za svaku pohvalu i doprineće promociji tradicije i običaja kakve ovde, u Južnom Banatu, neguju sve nacionalne zajednice.

10. FESTIVAL DEČJEG IZVORNOG STVARALAŠTVA osnovan je kao odgovor na sve veću brojnost i kvalitetan rad dečjih grupa u Vojvodini,pogotovo u selima, opredeljenih za ovaj vid stvaralaštva. Nakon prethodnih selekcija na opštinskim i 7 zonskih (regionalnih) smotri, selektorski tim odabrao je 26 grupa za ovaj Festival. Koncert počinje u nedelju u 12,00 sati.

Odabrani učesnici iz kovinske opštine:
8. KUD „GAJ“ Gaj
Igre iz Banata
Rukovodilac: Katarina Kosovac
Rukovodilac orkestra: Pavle Ubović
21. KUD „PETEFI ЩANDOR“ Skorenovac
Dečje pesme Sekelj Mađara
Rukovodioci: Mađar Ede i Kovač Jožef

40. FESTIVAL FOLKLORNIH TRADICIJA VOJVODINE centralni je događaj cele manifestacije. Osnovan je sa idejom i osnovnim zadatkom da očuva i afirmiše etnološke, etnomuzikološke, etnokoreološke, scenske i likovne vrednosti narodne tradicije na prostoru Vojvodine. Osnovna karakteristika ovog festivala jeste njegova etnomuzikološka heterogenost kakvu ne poznaje ni jedan kulturni prostor u Evropi. Kroz ovaj Festival 26 nacionalnih zajednica Vojvodine sa svojim autentičnim kulturnim vrednostima i tradicijom, uz starosedelački i veoma raznovrstan kolonistički i novodoseljenički srpski etnos, odslikavaju današnju realnu kulturnu mapu Vojvodine u svom bogatstvu narodnog stvaralačkog umeća. Kroz ovaj festoval najviše se afirmiše i unapređuje narodno stvaralaštvo vojvođanskog sela.

Festival se održava na pozornici Sportskog centra Vrbasa, gde će publika moći da vidi rekonstrukciju raznih običaja (svadbe, slave, setve, žetve, rađanja, krštenja, saborovanja, posela…) i igara, pevačke grupe, narodne pevače, različite instrumente, zdravičare…
Ansambli i pojedinci, koji dolaze na Festival, prošli su vrlo stroge opštinske i zonske selekcije. U dva festivalska dana videćemo više od 80 izvođačkih numera.

Odabrani učesnici iz kovinske opštine:
8. KUD „SALMASAL“ SKORENOVAC
Ženska pevačka grupa
Narodne mađarske pesme bukovskih Sekelja
Rukovodilac: Oitraj Marijana
19. DRUŠTVO„BEĆARAC“ BAVANIЩTE
Savica Nikolić, vokalni i instrumentalni solista
„Bećarske muke“, splet pesama iz Banata
Rukovodilac: Zoran Živanov
24. KUD „MRAMORAK“ MRAMORAK
Muška pevačka grupa „Polimlje“
„Jadovnikom ovce pasu“
Rukovodilac: Stefan Tmušić

11. IZLOŽBA STARIH ZANATA, KUĆNE RADINOSTI I STARIH JELA treba da kompletira našu predstavu o društvenom i svakodnevnom životu ljudi u minulim civilizacijskim dostignućima.

PREDSTAVLjANjE ROMSKE ZAJEDNICE

Svake godine na festivalu predstavljaju duhovno i materijalno stvaralaštvo jedne nacionalne zajednice koja živi u Vojvodini. U subotu 22. septembra od 17,00 sati na festivalu se predstavlja romska nacionalna zajednica. Biće to prilika da publika vidi scensku postavku romske svadbe, KUD „Romano ternip“ …

SUBOTA 22.09.
15,00 IZLOŽBE DOMAĆE RADINOSTI, STARIH JELA, NARODNIH NOŠNjI I INSTRUMENATA
17,00 – PREDSTAVLjANjE ROMSKE NACIONALNE ZAJEDNICE
18,00 – PRVI KONCERT FESTIVALA FOLKLORNIH TRADICIJA VOJVODINE

Related posts

Održana 57. sednica Opštinskog veća

Nikoleta Dragaš

Tretman suzbijanja komaraca iz vazduha u subotu

Nikoleta Dragaš

Bijenale dečjeg umetničkog izraza 8. put

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija