22. septembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovačica

Digitalizacija bibliotečkog fonda

Digitalizacija bibliotečkog fonda radi lakšeg čuvanja materijala i davanja na korišćenje jedan je od važnih zadataka Opštinske biblioteke Kovačica. Biblioteka je već digitalizovala važnije publikacije iz svog zavičajnog fonda u skladu sa uputstvima o digitalizaciji izdatih od strane Narodne bibioteke.

Kako bi se pretvorile u digitalnu formu, publikacije su skenirane i obrađene kroz optičko prepoznavanje znakova, što je rezultiralo time da su tekstovi lako pretraživi. U ovom procesu digitalizacije publikacija strogo se vodilo računa o autorskim pravima, a sve su javno dostupne sa zvaničnom sajtu biblioteke.

Najstarija publikacija datira još iz davne 1863. godine, a ukupno je dostupno 30. U pripremi je još dodatnih deset, a korisnici će ih uskoro moći koristiti.

Pored digitalizacije, u okviru rada Opštinske biblioteke Kovačica, dostupne su i 4 elektronske čitaonice – u Kovačici, Padini, Debeljači i Crepaji. Posetioci i korisnici mogu da koriste ukupno devet računara sa pristupom interentu i mogu da pretražuju internet, rade na svojim dokumentima, skeniraju ili štampaju.

Odlična poseta sajtu biblioteke

Blizu 15.000 poseta beleži sajt opštinske biblioteke na mesečnom nivou, na godišnjem blizu 180.000 poseta. Opštinska biblioteka Kovačica ima preko 2500 korisnika, što je iznad republičkog proseka.

Ova ustanova trudi se da svojim sadržajima, dečjim kreativnim radionicama, promocijama knjiga da postane informatički i bibliotečki centar.

Related posts

Biciklistička vožnja „Vozilom zdravlja za čistiju sredinu“ od Dolova do Deliblatske peščare

Luka Tešanović

Severna zona i za domaće investitore. Pavlov : Oko 15 naših investitora zainteresovano za 6 parcela

Mica Milakov

Partizanova nova filijala je bivši ŠAMPION ABA lige – Vršac

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija