1. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Politika Vesti

Vučić: Srbija i Makedonija strateški bliske, taktičke razmirice manje važne

PANČEVO, 3. septembar 2018. (TV Pančevo) – Srbija i Makedonija su prijateljske zemlje, strateški bliske, i manje je važno da li će nekada imati taktičke razmirice ili nešto slično, poručio je predsednik Vučić koji se na prelazu Preševo-Tabanovce sastao sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevom.

Predsednik Vučić je istakao da su Srbija i Makedonija dve prijateljske zemlje, dva izrazito bliska naroda i da imaju istorijski veoma bliske odnose.

Poručio je da Srbija smatra makedonski narod i njegovu državu iskreno prijateljskim, da će učini sve da se odnosi ispune konkretnim sadržajem kako bi trgovinska razmena bila unapređena, i kako bi sve obavljali u najboljoj nameri i interesu dve zemlje.

Opredeljenje građana Srbije je da imamo najbolje moguće odnose Beograda i Skoplja, istakao je predsednik. „Uveren sam da i premijer Zaev misli isto. Ovo je jedan od primera gde možemo zajednički da nešto uradimo i pokažemo mnogo toga. Da ljudima olakšamo, a pre svega i teretnom saobraćaju donesemo značajne uštede“, objasnio je Vučić.

Govoreći o implementaciji projekta za integrisano granično upravljanje „One stop shop“, istakao je da je veoma značajno za obe zemlje, za privredu i za turiste, da ljudi ne gube vreme već da na jednom mestu obave sve preglede, od carinskih do veterinarskih, i da se zadržavaju dvostruko kraće.

Naveo je da, prema podacima Svetske banke, region gubi oko milijardu evra zbog čekanja na granicama.

Preneo je da je sa Zaevom razgovarao nekoliko puta o uspostavljanju regionalne ekonomske zone, ali i integrisanom graničnom prelazu.

Ukazao je da postoji želja da se integrisan prelaz uspostavi i sa drugim zemljama, da je postojala želja da se to učini sa Crnom Gorom kod Bijelog Polja, da se kasni kod Bratunca-Ljubovija, i da se nije nigde tako daleko otišlo kao sa Makedonijom.

Related posts

Predsednik PS, Vulin: Tadić je bivši ne zato što su o tome odlučivale ambasade, već zato što su o njemu odlučivali Srbi

Nikola Miloševski

Dodeljena odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije

Nikola Toadjer

Stigao avion sa opremom, pomoć EU

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija