20. januara 2020.
Radio televizija Pančevo
Društvo Najvažnije Vesti

Sudbonosno „da“ na Štrudlijadi u Dolovu

U Dolovu je danas održana tradicionalna 19. Štrudlijada. Prvi put je organizovano kolektivno venčanje za pet parova. Za pripremu venčanja i celokupnu organizaciju pobrinuli su se predstavnici MZ Dolovo i mnogobrojni sponzori.

Na jedan od najlepših dana u životu sudbonosno da odlučilo je da zajedno izgovori četvoro mladenaca iz Dolova i jedan par i Mramorka na kolektivnom venčanju, koje je prvi put organizovano u ovom mestu. Razlozi da se prijave za kolektivno venčanje su, kako kažu, različiti.

– To je bila muževljeva ideja i ja sam odmah pristala. Prelepo je, mnogo znači za nas i za selo.

– Nešto novo.

– Tražio sam da se venčamo i sve je predivno.

– Mi smo želeli da ozvaničimo našu vezu i mi smo najmlađi mladenci danas.

– Ja bih htela da zahvalim našem Dolovu i predsedniku, dosta čine za naše selo i jako su vredni, ja sam oduševljena.

U organizaciji Mesne zajednice Dolovo i mnogobrojnih sponzora mlade su dobile venčanice i bidermajere, organizovano je kolektivno venčanje, prigodan ručak. Par koji bude imao najviše sreće na samom početku zajedničkog života dobiće nagradno bračno putovanje.

– Mesna zajednica učestvuje u organizaciji i ja nisam čuo da je kolektivno venčanje bilo u nekom selu – rekao je predsednik MZ Dolovo Dragoslav Grigorijev.

Kolektivno venčanje u Dolovu bila je inicijativa matičarke Dragane, koju su svi rado podržali.

– Smatram da je važno podržati instituciju braka i rađanje dece jer samo tako selo može da opstane. Videla sam da većina, 80 posto parova nije venčano – kaže Dragana Šašić, matičarka.

Posle kolketivnog venčanja i običaja bacanja bidermajera upriličen je prvi ples. Na istom mestu u centru sela bili su postavljeni i štandovi povodom 19. štrudlijade.

– Mi smo zadovoljni što smo uspeli da sprovedemo i ovu novu ideju kolektivnog venčanja, prisutno je 25 udruženja i tri organizacije učesnika. Ima više od sto uzoraka i „jade“ su u selu popularne jer selo živi za taj jedan dan – kaže Dragana Marić, predsednica Udruženja žena Dolovke.

Na Devetnastoj dolovačkoj štrudlijadi štrudle su se ocenjivale u četiri kategorije. Najlepša dolovačka štrudla, najukusnija gostinska štrudla, kao i najlepša neobična i najukusnija voćna štrudla. Na Štrudlijadi bilo je dosta štandova sa prelepim ručnim radovima, tako da je žiri birao i štand sa najlepšim ručnim i neobičnim radovima. Ko je bio na štrudlijadi u Dolovu za koju god da se štrudlu opredelio nije pogrešio – sve su bile ukusne jer su pravljene po starim tradicionalnim receptima naših baka, koje su ove kolače pravile sa mnogo umešnosti i ljubavi.

Related posts

Otvoreni 61. „Dani berbe grožđa“ u Vršcu

Jasmina Petkovic

Otvoren hotel „Crni vrh“ na Divčibarama

Zorana Stekovic

I Društvo novinara Vojvodine oštro osudilo pretnje Barbari Životić

Mica Milakov

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija