22. februara 2019.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Plandište

Opština Plandište rešava problem neefikasnog sistema javne rasvete

Opština Plandište sa opštinom Rekaš u Rumuniji kreće u rešavanje problema neefikasnog sistema javne rasvete.

Dve opštine postale su glavni partneri na IPA projektu – prekogranične saradnje na unapređenju sistema javnog osvetljenja, vrednom preko 200 miliona dinara.

Namera je da se smanji potrošnja energije u sistemu javnog osvetljenja i na taj način smanje troškovi koji se finansiraju iz buyeta opštine. Na ovaj način želi se podići i svest o uštedi energije i korišćenju obnovljivih izvora energije.

Načelnik Odeljenja za prostorno planiranje, urbanizam, građevinarstvo, zaštitu životne sredine, komunalno – stambene poslove i poljoprivredu u Opštini Plandište Miloš Manojlović kaže, da je na osnovu projektno-tehničke dokumentacije predviđeno da javna rasveta u centralnim gradskim ulicama Plandišta bude u potpunosti rekonstruisana, dok u drugim ulicama postojeći izvori svetlosti treba da budu zamenjeni novim, na već postojećim stubovima.

Radovi su u toku, dok se završetak očekuje do kraja jula 2019. godine. Nakon izrade dokumentacije počeće radovi i u partnerskoj opštini.

– U glavnim ulicama Vojvode Putnika, Karađorđevoj i Hajduk Veljkovoj, dizajnirana je potpuno nova javna rasveta –navodi načelnik Manojlović.- Osvetljenje ovih ulica, parkinga, pešačkih i biciklističkih staza je dizajnirano u skladu sa propisima i zahtevima zaštite životne sredine. Razlog zamene i rekonstrukcije postojeće mreže javne rasvete, između ostalog, jeste dokazana efikasnost LED svetiljki, koje se odlikuju visokom svetlosnom efikasnošću, a njihova upotreba ima za rezultat značajno smanjenu potrošnju električne energije. Ovim radovima obuhvaćeno je i uspostavljanje kontrolnog centra i njegovo opremanje bežičnim sistemom daljinskog upravljanja, što će omogućiti daljinsku dijagnostiku i upravljanje, to jest uključenja i isključenja svetiljki, kao i regulaciju stepena iskorišćenosti.

Related posts

Na graničnom prelazu Vatin i dalje na snazi pojačana kontrola putničkog prometa

Nikoleta Dragaš

Koncert ruske izvorne grupe „Pervezon“ 7. avgusta u Vršcu

Nikoleta Dragaš

Uhapšen Predrag Belić. Pretio smrću preko mobilnog telefona?

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija