21. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Južni Banat Kovin

U Mramorku raste najveći vetropark u Srbiji

Predsednica opštine Sanja Petrović, zajedno sa najbližim saradnicima, predsednikom SO Kovin Zoranom Bradanjijem, zamenikom Zoranom Nikolićem, pomoćnikom Ratkom Mosurovićem, opštinskim pravobraniocem Dušanom Ivančevićem, rukovodiocem Odeljenja za urbanizam Ljubomirom Đorđevićem, predsednikom Saveta MZ Mramorak Aleksandrom Paulicom, većnikom Milenkom Grujičićem i radnicima OU Kovin obišla je radove na izgradnji vetroparka “Čibuk 1” u Mramorku.

U obilasku kompleksa, predstavnici “Vetroelektrana Balkana” najpre su uz kratku obuku upoznali delegaciju Opštine sa pravilima ponašanja na gradilištu i merama zaštite za posetioce, a zatim i sa trenutnim radovima i kapacitetom najvećeg vetroparka u Srbiji. Delegacija je posetila administrativno – upravnu zgradu i u njoj kontrolnu sobu – centralnu bazu budućeg vetroparka “Čibuk 1”, koja će biti opremljena najmodernijim softverima i hardverima za funkcionisanje, kontrolu i sinhronizaciju vetrogeneratora, a članovi delegacije bili su u prilici i da se upoznaju sa unutrašnjošću vetroturbine i softverom kojim se reguliše rad svake vetroturbine pojedinačno.

“Čibuk 1” proizvodiće čistu električnu energiju ukupne snage 158 megavata, koju će generisati 57 vetrogeneratora (od kojih je svaki maksimalnog kapacitet do 3 megavata), visine 170 metara, od čega je visina stuba 110 metara, a krak elise 60 metara.

Do sada je postavljeno 34 od 57 vetrogeneratora, a narednih dana očekuje se puštanje u probni rad prvog strujnog kruga (7-8 vetroturbina). Vetropark će biti operativan već u novembru mesecu ove godine, a celokupna tehnička priprema i puštanje u probni rad predviđen je za mart mesec naredne godine.

„Vetroelektrane Balkana“ će na ime donacije za lokalni razvoj opštine Kovin godišnje opredeljivati iznos od 2% od neto dobiti ostvarene od rada „Čibuka“, s tim što bi tri četvrtine tih sredstava bilo namenjeno finansiranju projekata na teritoriji opštine Kovin, a četvrtina posebno za projekte na teritoriji MZ Mramorak. Sredstvima iz donacije finansiraće se projekti u oblasti zdravstva, obrazovanja, nauke, socijalne zaštite, humanitarnog rada, zaštite životne sredine, kulture, sporta, turizma, kao i infrastrukturni projekti na nivou lokalne zajednice.

Related posts

Havarija na vodovodnoj mreži

Zorana Stekovic

Polaganjem venaca odata počast oslobodiocima od fašizma na Trgu ruskih kadeta u Beloj Crkvi

Nikola Toadjer

„Zelenilo“ prikuplja novac da Petra pobedi

Luka Tešanović

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija