17. novembra 2019.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Vesti

Panonsko more u “sećanju” iz pera Dušana Egingera

Kratku priču pod nazivom ,,More kao dom i kao sećanje“ Dušana Egingera iz Bele Crkve, povodom izložbe ,,Evropa i more“ objavio je Nemački istorijski muzej u Berlinu.

Dušan Eginger Stojšin profesor nemačkog jezika je od 2016. godine, radi u dve osnovne škole, edukuje i polaznike u Omladinskom klubu Kancelarije za mlade. Ljubav je u njemu pronašla skrivenu žicu pisca u toku studiranja. Pisao je pesme i kratke priče u kojima je obrađivao ne samo svoje emocije, već i topografiju Banata.

Obe Dušanove bake bile su Nemice, u kući se više govorilo na nemačkom jeziku i tako je opredeljenje da studira nemački jezik bilo prirodno. Emocije prema Beloj Crkvi Dušan ne iznosi samo u pisanom obliku i kroz fotografije, u razgovoru sa ovim mladim čovekom često možete čuti da mu ne pada na pamet da napusti svoje rodno mesto. Želi da edukuje mlade ne samo u okviru svoje struke, već da u njima probudi osećaj za sve lepo što Bela Crkva ima.

– U junu sam video konkurs za kratke priče, pesme, pesme u prozi do 400 reči na stranici Nemačkog istorijskog muzeja i odlučio da učestvujem. O moru razmišljam kao o neistraženom prostranstvu koje krije nove svetove. Mi živimo sa sećanjem na Panonsko more koje je utkano, usidreno duboko u nama. Smatram da nas to sećanje oblikuje, jer u meni budi čežnju koja me podstiče na razmišljanje i stvaralaštvo. Moja tema bila je “zaveštanje” Panonskog mora u vidu plodnog zemljišta i peščanih dina. Obradovala me je informacija da će priča biti objavljena, jer je to moje prvo delo koje će stići do čitalaca i to u izdanju takve institucije, kaže Dušan Eginger Stojšin.

Pisanje za sada trpi zbog previše obaveza, ipak nova kratka priča o azilantima već ima svoju formu i početak.

Related posts

Vučić posle sastanka sa Pompeom: Dugo smo razgovarali, želeo je da čuje naš stav o Kosovu

Nikoleta Dragaš

PREDSEDNIK VUČIĆ U EMISIJI „HIT TVIT“ : Opoziciji se svidja Boki 13, da kradu…

Mica Milakov

Predsednik Srbije s predsednikom Demokratske Republike Kongo

Zorana Stekovic

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija