26. septembra 2020.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Obeležena slava Rimokatoličke crkve Sveta Ana

Rimokatolička crkvena opština i vernici svečanom misom obeležili su dan Svete Ane. Misu su služili Tomislav Velencej župnik iz Ivanova, Čipak Čaba kancelar biskupov u Zrenjaninskoj Biskupiji i monsinjor Bogdan Jožef župnik Belocrkvanske župe. O istorijatu crkve govorila je Edit Fišer, animator župe.

Pre početka Svečane mise Župnik bogdan Jožef pozdravio je predsednika opštine Darka Bogosavljevića i okupljene vernike na dan kada se 211 put obeležava dan crkve Svete Ane. Rimokatolička crkva Sveta Ana koja danas postoji završena je 1806. godine i najveća je crkva u Beloj Crkvi.

– Često ne shvatamo da smo mi koji živimo u Evropi među najbogatijima na svetu, ali to nije ono što će ispuniti našu dušu. Kao što hranimo telo, tako treba da hranimo i dušu. Dodir kipova, zidova crkava nije dovoljan. Hranu za našu dušu dobijamo na Svetoj misi i Liturgiji, i kada se nakon službe pričestimo nećemo se osećati kao izgubljeni i nesretni. Put do Božije milosti koja je neograničena je u molitvi. Stvaranje i kreativnost su sposobnost duše koju moramo hraniti molitvom. Kada to razumemo, nećemo žaliti vreme za odlazak u crkvu, rekao je župnik Tomislav Velencej.

– Sveta Ana je nemačka Rimokatolička crkva i najveći objekat u istoriji belocrkvanske sakralne arhitekture, kako po po spoljnoj građevinskoj kompoziciji, tako i po unutrašnjim arhitektonskim dekorativnim oblicima masivnih dimenzija. U crkvi postoje četiri oltara, prve orgulje na horskoj galeriji su ugrađene 1806. godine i to orgulje čuvenog Franca Antona Voltera iz Temišvara. Druge orgulje graditelja Karla Leopolda Vegenštajna, takođe iz Temišvara, instalirane su 1912. godine. Prvi vitraži napravljeni su tek 1907.godine kada je urađen i kompletan moleraj i oslikavanje crkve zidnim freskama i dekoracijom, istakla je Edit Fišer.

Related posts

„Zlatna jesen“ u Gudurici počinje 24. avgusta

Nikoleta Dragaš

Centar Milenijum otvorio FB stanicu „Gradski bazen Vršac“

Nikoleta Dragaš

Upis u gimnaziju u Kovačici 8., 9. i 11. jula

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija