21. februara 2020.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

„Evropska dimenzija multietničkog i multikulturalnog Banata“

Češka zajednica u Srbiji uspešno je predstavljena na internacionalnom seminaru „Evropska dimenzija multietničkog i multikulturalnog Banata“ u organizaciji Didaktičke kuće regiona Karaš Severin, koji je održan u Krašovi kod Rešice u Rumuniji.

Organizatorka seminara Nikoleta Marku, direktorka Didaktičke kuće regiona Karaš Severin, osmislila je seminar kao niz interkulturalnih dešavanja i prezentacija sa ciljem da se prisutni upoznaju sa lepotom i bogatstvom različitosti Banata sa rumunske i srpske strane.

Seminaru je prisustvovala i Ljiljana Stehlik predsednica Odbora za kulturu Nacionalnog saveta Čeha u Srbiji. U uvodnom izlaganju prisutnе je upoznala sa životom Čeha na prostoru Srbije a posebno na području srpskog Banata. Prisutni predstavnici velikog broja etničkih zajednica bili su zainteresovani za običaje Čeha u našem delu Banata. Bila je ovo i prilika da se istakne važnost negovanja dobrih odnosa sa svim nacionalnim zajednicama u okruženju.

Internacionalni seminar „Evropska dimenzija multietničkog i multikulturalnog Banata“ imao je za cilj prekograničnu razmenu iskustava u regionima srpskog i rumunskog Banata. Tokom seminara prikazani su tradicionalna kultura Hrvata, Srba, Ukrajinaca, Čeha, Roma, Nemaca, Mađara i Rumuna koji zajedno žive u rumunskom Banatu.

Radni deo seminara bio je izuzetno koristan sa stanovišta novih ideja i iskustava vezanih za promociju tradicionalne culture kao i za neophodnost prekogranične saradnje.

Related posts

SLIC po 4. put u Crepaji

Nikoleta Dragaš

Samoš se izborio za tradicionalni turnir

Nikoleta Dragaš

Plandište investira u budućnost

Nikoleta Dragaš

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija