25. oktobra 2020.
Radio televizija Pančevo
Bela Crkva Južni Banat

Pčelarima predati lekovi za pčele

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu obezbedio je u saradnji sa firmom „Evrotom“ doo donaciju lekova za pčele za 40 opština, među kojima je i Bela Crkva.

Predsednik opštine Darko Bogosavljević sastao se sa predsednicima dva udruženja pčelara, potpisali su Zapisnik o primopredaji lekova i razgovarali o trenutnom stanju u pčelarstvu na području opštine.

– Zahvaljujem Vladi APV na donaciji koja predstavlja veliku pomoć našim pčelarima. Trudićemo se da i u narednom periodu pravimo programe preko kojih ćemo pomagati našim pčelarima, baš kao što smo u saradnji sa Poljočuvarskom službom intenzivirali praćenje rada voćara kako ne bi prskali u toku dana i ugrožavali pčele, istakao je Darko Bogosavljević predsednik opštine Bela Crkva.

– Svaka donacija znači, nadamo se da čće se saradnja nastaviti. Pčele su nam za sada dobro, ovi lekovi su preventiva za Varou i to je najbitnija preventiva, rekao je Anton Hubet predsednik Udruženja pčelara „Češko Selo“.

– Ova donacija čini oko 40% od ukupno potrebne količine, ali i to će nam značiti jer na području opštine imamo oko 3500 košnica. Zahvaljujem lokalnoj samoupravi na pomoći jer u vreme tretiranja voća u cvetu nije bilo trovanja pčela. Na našoj teritoriji nema bolesti pčela, ali preventiva protiv Varoe mora da se obavi, rekao je zamenik predsednika Udruženja pčelara „Karaš“ iz Dobričeva.

Za ovu vrstu lekova pčelari izdvajaju do 500,00 dinara po košnici za jedno tretiranje, a godišnje je potrebno uraditi i do sedam tretiranja.

Related posts

MELJU: Rukometaši Dinama zabeležili 19. pobedu u nizu

Mica Milakov

Fudbalski turnir za najmlađe kategorije održan na Gradskom stadionu

Nikoleta Dragaš

Besplatna dezinfekciona sredstva za zgrade

Nikola Miloševski

Ostavite komentar

Ovaj sajt koristi kolačiće da bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Za detalje pogledajte uslove korišćenja. Prihvatam Više informacija